1. Polen

(I) Abraham Tuschinski werd geboren in 1886 in Brzeziny, een dorpje vlakbij Lodz. Woeds zeggen ze daar. Dat is nu Polen, maar eind van de 19de eeuw bestond er helemaal geen Polen. Na de slag bij Waterloo, dus na de ondergang van Napoleon, werd Polen verdeeld tussen Rusland, Duitsland en Oostenrijk. En Lodz lag in het Russische deel. Geen pretje voor de bewoners daar, want ze werden door de Russen niet voor vol aangezien, en zeker niet de joden, die van alle kanten gediscrimineerd werden. Uit Moskou en Kiev waren de meeste joden al gedeporteerd naar speciale gebieden aan de rand van Rusland, onder andere naar de omgeving van Lodz. In die stad was destijds een derde van de bevolking joods.

Daar groeide Abraham Icek Tuschinski op; hij werd kleermaker. Niet vreemd, want Lodz kende een bloeiende textielindustrie.  

Om iets te laten zien van Polen en Lodz in het bijzonder, draaien we nu een Polygoon journaal. Het geeft een goed beeld van Polen rond het jaar 1900.  

Conclusie

(A)

De eerste conclusie van vandaag is al binnen: Veel mensen denken dat Polen een arm en onontwikkeld land was. Maar dat is lang niet altijd het geval. Polen liep in veel opzichten voorop.  De nieuwe architectuurstroming van de Jugendstil was in Lodz al te zien en ook op het gebied van de cinema liep Polen voorop.

Tuschinski komt hier dus niet om te halen. Hij brengt iets mee naar Rotterdam!

Hij heeft al op zijn achttiende een zekere faam als vestenmaker: handige jongen, harde werker! Maar toch vertrok hij. Waarom? Omdat hij niet in het Russische Kozakkenleger wilde. Een veel gekozen oplossing was dan dat je zo snel mogelijk een Pools meisje trouwde en dan direct daarna de trein pakte om elders werk te zoeken (in het Westen, liefst in Amerika). En als je vast werk had, liet je je vrouw overkomen. En zo deed Abraham Tuschinski het ook, in 1904. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb